OT

Att välja ny utställnings valp?

2016-06-22 16:06 #0 av: -Cissi-

Hur gör ni när ni vill ha en ny hund att ställa ut.
Vad har ni för kriterier för att en kull är "lovande"? För er.
Var hittar ni dom kullarna? Kollar ni enbart med uppfödare ni gillar sen tidigare och ser vad dom har för planer.
Hur vill ni att föräldrarna ska vara? Att dom kompletterar varandra bra eller att båda har mycket utställnings meriter.
Hur väljer ni?

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2016-06-24 05:56 #1 av: Persifone

Jag letar lite smått efter valp just nu. Jag går in på olika länders rasklubb och går igenom de olika uppfödarnas hemsidor o/e fb-sidor. Det första jag kollar är om de avlar på friska hundar (på "min" ras kollas höfter och armbågar). Avlar inte uppfödaren på fria individer går denne bort.

Jag ser gärna att uppfödaren håller på med en annan sport utöver utställningar. Sedan kollar jag om uppfödaren utseendemässigt har den typen av kees som jag vill ha. När en uppfödare verkar intressant  hör jag av mig för att se vad de har för valplaner och hur de tilltänkta föräldrarna är mentalt.  Är självklart intresserad utav meriter, men hälsan måste gå först enligt mig.

Det är en lång process som tar otroligt mycket tid Lipar

Medarbetare på Feminism och Vegan.ifokus

Anmäl
2016-07-15 10:15 #2 av: Wilbur

Jag har kines och det som var viktigast för mig var faktiskt att se till var att risken var så liten som möjligt att min hund skulle kunna få Epilepsi eller PRA.

Junis föräldrar är inte champions, men de är friska och kompletterade varandra super. Uppfödaren och jag klickade direkt och hundarna var lovade att få ordentlig berikning, hantering och mycket utomhusvistele . Allt detta uppfylldes och jag har en extremt positiv och nyfiken hund som bara älskar ögonkontakt!

Många gånger är titlar förrädiska (yey smart att skriva på en site där alla ställer ut... hehe)
Men skitsamma, så är det och folk vet om det!

Vi har hög konkurrens på våra kineser i Sverige, därför åker folk utomlands och tävlar på diverse baltiska utställningar och vinner över hundar som är långt under vår standard i Sverige. Eftersom där dessutom är färre hundar så är det lättare att bli bra placerad. Sen kommer man hem och trycker upp utländsk titel efter utländsk titel i ansiktet på valpköparna och skryter om hur bra hunden är när den i sjävla verket kanske plockat ett CK på våra svenska banor.
Snördömning hjälper också många. Alltså att de känner domaren privat eller har sålt en hund till denne mm. Och domarjakt.. att man jagar en och samma domare som gett en bra kritik och bra placering för att få sina cert.

Titlar är förrädiska och de med mycket pengar och tid kan jaga domare land och rike runt.

Köp en hundvalp vars föräldrar du gillar, som följer rasstandarden. Som är hälsotestade och TREVLIGA. Prata med uppfödare och hör hur uppväxten för den lille skulle vara. Det är viktigt att valpen blir hanterad från första början för att bli självsäker och nyfiken.
En självsäker valp kommer att visa sig bra mycket bättre än en otrygg en..

Så framför allt. Köp en livskamrat, inte en utställningshund. Titlar är ... ja som titlar är.. text.

Men det är skitkul att ställa ut och jag förstår varför du vill hålla på med det! 😊

Sajtvärd på Chinese Crested

www.chinesecrested.ifokus.se

Anmäl
2016-07-15 11:16 #3 av: Jamie+Engla

Jag vill ha friska hundar som funkar till sitt framavlade mål. I mitt fall jakthundar.
Har föräldrarna jaktinsinkten? Är deras kropp utformad för att orka jaga? Klarar kroppen att jaga på deras unika sätt? Hur är ögon/öron/nos?
Är dem rastypiska? Mentalt stabila?

Sen, kan man finslipa och välja mer eller mindre rastypiska. Jag är otroligt kräsen, även vid val av hane till mina tikar.

Visst, jag får inte jaga med min ras i Sverige. Men om jag skulle få så ska mina hundar klara att utföra arbetet.
Alla mina är MultiCH och MultiW, men de har inte bara med att dem är snygga. Mina visar tydliga jaktbeetende i ringen och är typiska för sin ras. Specialister och uppfödare i hemlandet gillar mina hundar.

Var kräsen, vänta hellre och ta något som blir bra. Det tjänar man på i längden

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2016-07-15 18:07 #4 av: -Cissi-

#1 #2 #3 Tack för era tankar!
Wilbur. Hoppades du skulle hitta min tråd 😇👍 du har många bra poänger. Det blev lite hastigt när jag köpte Alicia och hade inte planerat den recpons jag fick från uppfödaren. Så gick kanske lite snabbt.
Jag han aldrig kolla med olika uppfödare och så. Kan sakna det lite. Men inför nästa hund kommer jag vara välldigt förberedd! 😊

Har aldrig tänkt på den aspekten tidigare att folk åker utomlands för att det är lättare att få Championat där. Det är ju ytterligare en sak att fundera på om dom enbart har utländska resultat.

Tråkigt att vissa "jagar" domare på det sättet :/ det kan ju inte vara kul. Hittills har jag bara ställt för olika domare och endå bara gått bättre.

Tack så mycket :) ska inte stirra mej blind på titlar. Den nya tilltänkta kommer alltid gå som familjemedlem i första hand.

#3 Hur kommer det sej att man inte får jaga med den individ som lämpar sej bäst? Måste det vara en specifik ras?

Jag är rätt kräsen faktiskt och vet inte hur många uppfödar sidor jag varigt inne på som jag gått ur snabbt. Nästa tilltänkta ras för mej vill jag ha en specifik färg/ storlek plus att det ska kännas bra. Tror jag hittat två kennlar som jag ev är intresserad av valp från av en lista på 25+ kanske.
Och då bör ju jag kolla om jag anser att de tilltänkta föräldrarna. Matchar varandra bra.
Och då grundar jag det på hur jag upplever Uppfödaren och dennes plan med sin avel och jag har inte begränsat vart uppfödaren finns i landet 😜

Detta blev långt.
Tack igen för er tid och era synvinklar!

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2016-07-15 19:12 #5 av: Jamie+Engla

#4 Rasen får inte jaga i Sverige, då sättet de jagar på är olagligt här. Oavsett hur bra dem är på att jaga så är det olagligt tyvärr. Får isf åka till hemlandet för att prova jakt.

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2016-07-15 20:47 #6 av: -Cissi-

Okej så det är bara jakt sättet som stoppar dina hundar från att få jaga? Och inget som är bundet till rasen.

Medarbetare på Chinesecrested ifokus. What is it that love does to a woman? Without she only sleeps: with it alone, she lives .

Anmäl
2016-07-16 00:37 #7 av: Jamie+Engla

Nä det är sättet dem jagar på, och att lära en urhundar ett annat sätt att jaga på kräver nyheter en del. Rasen är dokumenterad i början av 1400 talet.

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2016-07-20 19:24 #8 av: Sasmal

#8 Hur jagar dem?

Anmäl
2016-07-21 14:45 #9 av: Jamie+Engla

Hetsjakt, jagar i grupp och har fäller bytet. Tar allt från kanin till Vildsvin.

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.