Tävlingar

Kuperad hund på utställning?

2012-06-03 17:51 #0 av: Charlotta-B

Det finns många regler inom detta med kuperat, får dom ställas eller inte? Jag har varit inne på Skk hemsida och kolla upp reglerna på detta.

Kuperad hund på utställning?

Hund som är född före Januari 2008 –

* Är hunden född i ett land där kupering inte va tillåten när den Företogs alternativt är fallen undan dansk – finsk – norsk Eller svenskägd tik får inte delta på utställning, prov, Tävling eller mentaltester.

* Hund född i ett land där öronkupering var tillåten när den företogs får delta på utställning, prov, tävling och mentaltester. Om den är född före 1 januari 2008.

Hund som är född 1 januari 2008 eller senare –

* Får inte delta på utställning.

* En hund som är född i ett land där öronkupering var tällåten när den förtogs får delta på prov, tävling och mentaltest.

* En hund som var förr i ett land där öronkupering inte var tillåten när den förtogs får inte delta på utställning, prov, tävling eller mentaltest.

 

Svanskuperade hundar som inte fötts med naturligt lång svans

Hundar födda före 1 januari 2008

* En hund som är född i ett land där svanskupering var tillåten när den förtogs och som inte är fallen undan svensk eller norskägd tik får delta på utställning, prov, tävling och mentaltest.

* En hund som är född i sverige där svanskuperingen utförs av vetrinär pga vetrinärmedicinska skäl för att avhjäpa en efter födelsen förväravad skada, och där intyg i enlighet med vad som anges i inledningen till allmänna regler kan uppvisa i orginal såväl vid arrangemanget som senare får delta på utställning, prov, tävling och mentalbeskrivning.

* Dock gällande raserna dobermann och rottweiler född i ett land där svanskupering inte var tillåten när den företogs, oavsett de vetrinärmedicinska skäl som anges ovan, får inte delta på utställning, prov eller tävling. Däremot får den delta på mentalbeskrivning.

Födda 1 Januari 2008

Utställning
* Får inte delta på utställning. Detta gäller oavsett i vilket land hunden är född Eller om svanskuperingen är gjord av vetrinärmedicinska skäl.

 

Från detta förbud att delta på utställning gäller följande undantag

* Hund av ras ur FCI grupp 7 (stående fågelhundar) född i land där svanskupering var tillåten när den förtogs eller som har svanskuperats av vetrinärmedicinska skäl, alternativt inte är född med naturligt hellång svans får delta på utställning.

Hund av ras angiven nedan och som inte är född med natrurligt hellång svans får delta på utställning.

Grupp 1 australian shepherd, australian stumpy tail cattle dog, berger des pyrénées (båda varianterna), bouvier des flandres, gos d’atura catalá, hrvatski ovcar, mudi, old english sheepdog, polski owczarek nizinny, welsh corgi pembroke, schipperke

Grupp 2 engelsk bulldogg, entlebucher sennenhund, dansk-svensk gårdshund.

Grupp 3 jack russell terrier, terrier brasileiro,

tenterfield terrier.

Grupp 5 karelsk björnhund, västgötaspets.

Grupp 6 smålandsstövare.

Grupp 7 se undantag gällande grupp 7 ovan.

Grupp 8 perro de agua español

Grupp 9 bostonterrier, fransk bulldogg, king charles spaniel.

 

Exteriörbedömning vid ett tillfälle

Hund som är född i land där svanskupering var tillåte när den företogs eller som har svanskuperats av vetrinärmedicinska skäl alternativt är av ras som inte nämns i listan ovan och som inte är född med naturligt hellång svans, kan efter särsklid prövning av skk ges rätt att bli exteriörbedömd vid ett tillfälle samt få resultatet infört i stamboken.

 

Prov, tävling, mentalbeskrivning

Hund född i land där svanskupering var tillåten när den företogs eller som har svanskuperats av veterinärmedicinska skäl alternativt inte är född med naturligt hellång svans får delta på prov, tävling och mentalbeskrivning.

* Hund född i land där svanskupering inte var tillåten då den företogs får inte delta på prov, tävling eller mentalbeskrivning.

 

Generalklausul och dispensmöjlighet

Hund som förts ut ur Sverige och som blivit öronkuperad eller svanskuperad eller fått annan i Sverige otillåten åtgärd vidtagen, får efter återinförsel till Sverige inte delta.

Detta gäller även valpar undan tik som förts ut ur Sverige, om valparna fötts inom ett år från dagen för utförseln av tiken.

Från denna bestämmelse kan SKKs centralstyrelse medge undantag om det klart framgår att utförseln inte skett för att kringgå bestämmelserna om hinder för deltagande, eller om synnerliga skäl föreligger.

 

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-11 22:16 #1 av: Banankaka320

Hittade en till bild på pudeln, medans hon hade skyddet och allt på :)


Anmäl
2012-06-11 22:27 #2 av: Charlotta-B

Åh lilla skrutten! Ställer din syster ut henne nått?

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-12 00:24 #3 av: Banankaka320

Nä tyvärr :)


Anmäl
2012-06-16 19:10 #4 av: [CaneCorso]1

Tycker det är lite tråkigt att man inte får ställa ut en svanskuperad hund medicinskt eller annat land.

Ska få en till tik från USA där det är standard att kupera svansen på min ras, och dom gör det vid 2veckors ålder tror jag. 
Och jag väljer valp jag är intresserad av runt 4-6 veckors ålder så jag får den jag vill ha. Om jag säger åt dom att inte ta en svans på en tik så kanske det inte blir den tiken jag vill ha.

Öronkuperade hundar kan jag endå förstå, även om jag har 2 öronkuperade tikar.

Anmäl
2012-07-03 19:28 #5 av: vallhund

Med tanke på den extrema epedemi av boxrar, dobbisar o rottisar som fick sina svansar brutna i bildörrar etc så är det fullt förståeligt mot förbudet mot svanskupering.

Vi med bobtailhundar måste uppvisa veterinärintyg som är utfärdat max två dygn efter födseln för att få delta i MH/utställningar prov etc.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-01-02 19:31 #6 av: Cazzos

#5 Gjorde man så för att kupera svansar på hundar? Förekommer det idag?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.