2012-06-01 18:38 #0 av: Charlotta-B

Även våra älskande hundar kan få värmeslag. I denna artikel får ni information om temperatur skillnader i bilen och lite olika symptom på värmeslag och hur du ska göra om du ser en hund instängd i en varm bil.

Temp. skillnader i bil

Trots att våra hundar har lite olika päls eller ingen päls kan dem självklart drabbas av värmeslag i sommar.

Symptom på värmeslag:
Flåsande, slöhet, vinglighet och svettingnar mellan trampdynorna. Tillslut feber (42-43) och hunden faller i koma och dör.

Vad ska man göra?
Ser du en hund som sitter inlåst i en bil med tecken på att få värmeslag. Försök nå ägarna till bilen genom att skicka ett sms till 72503 med bilens registrerings nummer. Då kan du få bil ägarens namn. Sedan kan du om du har möjlighet söka efter telefonnummer via dator eller ringa 118118.
Om hunden är i fara och man ser symtom på att den mår väldigt dåligt i värmen, så får man krossa rutan och ta ut hunden, men tänk på att innan ni gör det har ett vittne som kan styrka detta och ring polisen, kan be vittnet ringa polisen undertiden om hunden inte kan vänta.

En hund som har värmeslag måste kylas ner, ta den till skuggan och kyl ner öron, mungipa och ljumske, kan även blöta en tröja eller vad man har till hands och lägga över hunden. Tänk på att inte använda för kallt vatten då det kan bidra till att hunden får en chock. Ungeför ljummet är lagom, Försök få i hunden vatten, låt den dricka själv om den vill, men tänk på att den inte får dricka för snabbt.
Och kontakta vetrinär, är det så allvarligt att hunden är medvetslös eller apatisk åk in akut!

Källa: Polisen
Källa: Värmeslag
Förvara hund i bil: "Hundtips"

 

 

( Denna artikel fick jag av en god vän Maria92 här på ifokus, hon är sajtvärt för chinese crested.ifokus Titta gärna in där, en väldigt härlig ras som passar bra för utställning. )