Tävlingar

Att visa hund på utställning

2011-10-06 09:25 #0 av: Charlotta-B

Tänkte jag ska få ihop en artikel som beskriver lite om hur det går till under de minuterna du visar upp din hund för en domare.


Att åka på utställning är väldigt roligt, men det kräver mycket av er som förare men även utav eran hund. Många timmars förberedelser av fix med hunden, packa väskan, fixa fika/mat, buren. Ja det är mycket man måste tänka på. Men det tar vi upp i en annan artikel.

Nu är det snart eran tur att gå in i ringen och då kan det vara bra att förbereda sig lite. När jag är på utställning så brukar jag, en stund innan det är min tur, ta fram kopplet och springa lite utanför ringen så att hunden är med på vad som gäller innan. Det är viktigt att man tränar mycket hemma så hunden vet vad den ska göra, för när det är en massa hundar kring den är det inte så lätt att hålla stenkoll på matte/husse.

Turen är här och du går in i ringen. Oftast på de större utställningarna är man flera stycken i samma klass. Då går alla i din klass in i ringen och springer ett varv på en volt. (ringen är utmarkerad med tejp på marken, spring längs denna) Hunden ska gå i trav, inte för snabbt men heller inte för slött, det ska vara precis lagom så hunden visar upp sig som bäst. :)
Efter att man har sprungit ett varv så ställer man upp sig på ett led, om man har en mindre ras som jag sätter jag mig på huk vid sidan av hunden och ställer upp honom. (hur en hund ska vara uppställd är olika från ras till ras.)

Sedan får man individuellt springa i ringen, domaren säger/visar hur han vill att ni ska springa, det kan tex vara diagonalt eller triangel. Detta är för att domaren vill kunna se benrörelserna framifrån och bakifrån. När man gjort detta vänder man sidan mot domaren och ställer upp hunden snyggt. ( vilken sida man ska ha mot domaren väljer du själv.)

Sen vill domaren känna genom hunden. Kolla tänder, kolla så testiklarna är där dem ska på hanar. Och kolla hundens temperament. Har man mindre raser så kan man i detta läge få sätta upp hunden på ett bord så att det är lättare för domaren att nå hunden.

Sedan brukar man få ställa sig sist i ledet och vänta på att de andra i samma klass får göra samma procedur som du själv just gjort. När domare har kollat på alla hundar kan han vilja se de springa igen. Det kan vara att han vill se vem som har bäst steg mellan två individer tillexempel.

Sedan säger domaren vad du har fått och du får en bedömningslapp. På denna lappen står det vad domaren tycker om din hund. Domaren pratar med en sekreterare under hela tiden din hund bedöms.

Nu önskar jag er all lycka i ringarna och många fina priser!

 

 

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-10 12:49 #1 av: Amandla

Vill bara inflika att bland det viktigaste på en utställning är att hålla reda på när man ska in i ringen, ringsekreterarna gillar inte att behöva ropa gång på gång efter en hund. Katalogen visar hur många hundar som ska in före en själv, domaren brukar hinna med nånstans mellan 15-25 hundar på en timme. Vissa är snabba, andra långsamma.

 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-06-10 13:07 #2 av: MiracleWithPaws

Ett till tillägg till det amandla sagt redan. Även om det står i katalogen hur många hundar som ska vara med, så händer det ju att hundar inte dyker upp av olika anledningar. På en utställning förra året stod vi i godan ro och tittade på de hundar som skulle vara före oss i ringen. Min tjej var unghund då och det skulle vara ett antal valpar innan så det var ju ingen stor brådska. Men helt plötsligt var det vår tur! Jag vet inte om det var så att ingen av valparna dykt upp, eller om de kastat om klasserna helt plötsligt. Jag fick sådan panik och hade redan ångest över att gå in i ringen, så jag klarade inte att ställa alls den dagen. Vad jag vill säga är att även om man är väl förberedd måste man också vara beredd på att oplanerade saker händer ibland! :)

Anmäl
2012-06-10 13:09 #3 av: Amandla

Ja du har så rätt Miracle! Har man en hund som måste fixas till innan man ska in i ringen, pudlar till exempel måste borstas och fluffas till samt få huvudhåret uppsatt i en snygg topknot, så gäller det att börja i tid. Ska man in bland de första så bör man vara på plats åtminstone en timme innan. Ska man dessutom sätta upp tält bör man ha en halvtimme till på sig. Sovmorgon, någon? Cool

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-06-10 13:12 #4 av: MiracleWithPaws

Där har man väl en fördel i att ha en storpudeltik. Nu går ju inte alltid de stora i samma ring som de små, men när de gör det tycks de stora alltid vara sist. Men visst, det krävs en himla massa tid att fixa där strax innan! För att inte tala om bad, föning och klippning dagen innan... ;)

Anmäl
2012-06-10 13:16 #5 av: Amandla

Och all tid däremellan... bada, föna, raka, klippa, borsta, tova ur, totta om, bada, föna, raka... never ending story. Men det är inte med lite stolthet man visar en pudel i riktigt bra skick! Skrattande

Dvärghanar går nästan alltid först, fördelen är ju att man vet när man ska in, det hinner inte bli så mycket förseningar precis. Pudelklubben brukar försöka turas om med startordningen mellan varianterna, medans kennelklubbarna oftast tar dem i bokstavsordning. Jättekul om man har en dvärg som går först och en toy som ska in sist. Allra värst är det när de ska visas i olika ringar ungefär samtidigt, då snackar vi stress! Då gäller det att man fixat en extra handler som kan rycka in om det behövs, det är svårt att visa två hundar samtidigt Tungan ute

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-06-10 15:51 #6 av: Charlotta-B

Jätte bra tillägg =) En massa saker man ska komma ihåg :P

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-11 15:52 #7 av: Cerrolyn

Det är inte pungen han/hon kollar, för det har alla, det är testiklarna.

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-06-11 16:12 #8 av: Charlotta-B

#7 jo vet =) Men har ändrat ordvalet :) Tack

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-11 17:44 #9 av: Cerrolyn

tummen upp

MVH Cerrolyn
Sajtägare på Tävlingshundar

Medarbetare på: Hoya, Retriever, Vallhundar
Min hemsida: Ceasars Vänner

Anmäl
2012-06-13 22:56 #10 av: IdaT

"Sedan får man individuellt springa diagonalt över ringen fram och tillbaka." Är väl en sanning med modifikation, vissa domare vill att man springer i en triangel.

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. - Søren Kierkegaard
Följ min vardag med djuren på bloggen.

Anmäl
2012-06-13 22:57 #11 av: Amandla

Precis, det är meningen att man ska följa domarens instruktioner. De vill ha det på lite olika vis.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2012-06-14 08:55 #12 av: Charlotta-B

Absolut ska man följa domaren instruktioner. Jag har inte varit med om att man springer i triangel. Men jag ändrar det :)

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-14 12:17 #13 av: MiracleWithPaws

Intressant det där med vad domarna föredrar för rörelser. Är det olika för olika raser? De gånger jag ställt min storpudel har jag alltid blivit ombedd att springa i triangel om jag inte minns helt fel, och ibland även "fram och tillbaka".

Anmäl
2012-06-14 12:28 #14 av: IdaT

#13 Jag tror snarare att det är olika för olika domare. Jag har nog sprungit lika många trianglar som diagonaler med min lapphund...

Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. - Søren Kierkegaard
Följ min vardag med djuren på bloggen.

Anmäl
2012-06-14 21:08 #15 av: Charlotta-B

Tror nog med att det har med domaren att göra. :) Lite kul sånt =)

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-26 18:25 #16 av: Jamie+Engla

ja de e mycket fix med vissa raser. känner mig lite bekväm med min hund som man ska klippa klor på, inget mer än de=)

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-06-26 21:47 #17 av: Charlotta-B

#16 vad härligt! Själv får jag gå upp minst två timmar innan jag ska åka för att bada. Har päls och klipp hund :) så mycket fix :)

Charlotta-B

Anmäl
2012-06-27 14:02 #18 av: Jamie+Engla

ja de blir lätt de. Mammas Akitas är också lite så.. de är vattentäta och så ska de fluffas till och vara badade. så dagen innan är det fixande med hundar eftersom man oftast tar med sig mer än en.

Men till nästa utställning i Tvååker är det bara Engla och hennes ettåriga valp (Kiara) som åker med=)    Mamma har fått tvillingar så utställningarna för hennes hundar får vänta:|

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

Anmäl
2012-08-31 21:28 #19 av: joheck

Usch vad dåligt förbered jag är inför utställning imorgonObestämd. Bra artikel däremot, nu har jag lite bättre koll på läget!

Anmäl
2012-08-31 23:26 #20 av: Charlotta-B

#31 Lycka till! =)

Charlotta-B

Anmäl
2012-08-31 23:32 #21 av: joheck

#20 Haha, jag antar att du menar mig^^. Tack så mycket!

Anmäl
2012-09-01 08:38 #22 av: Charlotta-B

#21 haha!! ja vad fick jag 31 ifrån? =P haha!!

Charlotta-B

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.