Annons:
Etiketttävlingar-på-sajten
Läst 9032 ggr
mnihz08
2011-10-19 14:09

Att uppskatta sin hund -precis som den är

Äger du ingen champion med perfekta linjer, utmärkt päls och underbart fina steg. Tveka inte, ställ ut ändå och koncentrera dig på vad som är positivt med just din hund och din prestation!

Ofta så säger vi till varandra ”Vi gör det mest på skoj, den gör inget hur det går i ringen”. Ofta är detta kanske inte helt sant. Visst sitter det tankar i bakhuvudet som önskar, hoppas och vill att det ska gå bra, att man i alla fall ville komma vidare till konkurrensen med sin hund, för en gångs skull! Det är kanske dags att släppa på de tankarna om prestation och sluta leta fel på hunden och på dig som handler. Fokusera istället på det som är bra, på det som fungerar, och öva på att göra lite bättre ifrån dig för varje gång du är i ringen.

Ett tips som jag själv vill dela med mig av är att fokusera på ett mål som verkar realistiskt just för dig och för din hund. Är det så att din hund har ett steg som är väldigt vispande, eller en päls som inte riktigt håller måttet, fokusera då på något annat, som du kan påverka. Ofta kan man känna sig nöjd med utställningen då, trots att det inte blev mer än något varv i ringen. Ett mål som jag ofta försöker uppnå är att hunden ska stå korrekt och stilla medan domaren gör sin bedömning. Detta går att träna på och gör att du själv blir en stabil handler som är säker på hur du ska ställa hunden. Ett annat mål kan vara att få hunden att trava jämt och stabilt bredvid dig under utställningen, eller att din hund ska kunna vänta bredvid ringen utan att bli för ivrig och otålig. Att sätta upp mål som är realistiska gör det roligare att ge sig iväg på utställningar, eftersom chansen för att lyckas blir större. Genom att ta bort fokus från rosetter, band och utmärkelser kan du också bli positivt överraskad när du kommer ett steg extra, istället för att bli besviken över att du inte gör det.

Är du ändå en av dem som vill analysera din insats i detalj och ta dig till den stora ringen så är mitt tips att skriva en utställningsdagbok och kanske också filma och fota under dagen. I dagbok ska du skriva ner vad du och din hund gjort i veckan innan utställningen, vad hunden gjort på morgonen (har hunden ätit frukost, har du rastat den ordentligt, åkte ni långt i bilen innan det var er tur osv.). Du bör också skriva ner vem domaren var, hur utställningen i sig såg ut (inne/ute, gott om plats, trångt vid ringen, varmt väder osv.). Ju mer du kan skriva ner desto mer kan du lära dig att se mönstret och skapa en så bra förutsättning som möjligt att lyckas!

En plan för utställningsveckan kan då se ut såhär:

I början av veckan så tränar vi mycket, rör oss ute i skogen.

Två dagar innan får han springa av sig ordentligt hos hästen, bredvid cykeln eller busa med hundkompisarna. Dagen innan badas han och görs i ordning i pälsen. Den dagen blir det bara några koppelpromenader. Utsällningsmorgonen åker vi tidigt för att vara framme i god tid. Han får bara halva frukosten, så får han resten efter att vi är klara i ringen. Väl framme gör vi allt färdigt och går sedan iväg en bit och värmer upp med lite kontaktövningar. När det närmar sig vår tur så gör vi i ordning pälsen en sista gång och försöker hålla oss igång tills vi ska in i ringen, så han inte ser stel ut i sina rörelser.

Hoppas något av detta kan vara till nytta för dig och din hund, och kom ihåg att för dig är alltid din egen hund en vinnare!

Annons:
Amandla
2012-06-10 13:03
#1

Senast jag ställde Pixie, min grå toypudeltik, och min mammas Daisy, samma storlek fast vit, så hade jag som mål att hundarna skulle tycka det var roligt. Pixie tycker nästan alltid att det är roligt, hon är lättvisad, men Daisy är inte alltid riktigt med på noterna. Så gissa om jag blev glad när hon plötsligt tog ett riktigt tjohej-vad-det är-kul-skutt i ringen! Skrattande Naturligtvis berömde jag henne jättemycket.

Man måste ju anpassa sig efter hunden man visar, för Pixie är det snarare att få henne lugn, stabil och framåt på samma gång medan Daisy behöver "jagas upp".


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Cerrolyn
2012-06-11 15:49
#2

Om man kan ställa ja…

Ställde Ceasar en gång, domaren hade ett stort brett leende över hela ansiktet när han kom fram till oss, det syndes att Ceasar var "hans typ av golden". Sedan när han började kolla igenom så försvann leendet fort när han upptäckte att Ceasar var krypt. "To bad" sa han. I kritiken står det "Bra typ, harmonisk, rörelser av mkt korrekta. Det är synd att han är krypt. Utesluts från tävlan. 0-pris pga krypt."

Jag ställde bara pga en orsak, jag ville minst ha en 2a på honom så han kunde bli slch, men nu kunde han inte det. Men jag är super nöjd med kritiken för han är den snyggaste och jag behöver faktiskt ingen domare som talar om det för mig. Flört

**MVH Cerrolyn

Amandla
2012-06-11 15:55
#3

Tråkigt Cerrolyn! Man blir så besviken. Min första pudel blev diskad en gång pga bettfel då de nedre hörntänderna pekade lite för rakt upp och tog emot i tandköttet, och den domaren beklagade också. Lite lustigt, när jag fortfarande var kvar på utställningsplatsen fick jag hjälp att kolla tänderna ordentligt av en vän, hon upptäckte att Emil bara hade fyra framtänder! Det hade domaren missat Skrattande


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt
Cerrolyn
2012-06-11 17:46
#4

Jag blev inte alls besviken faktiskt, jag visste att han bara hade en, men jag kunde inte reglerna…

**MVH Cerrolyn

tezzla
2013-05-10 12:16
#5

bra text, jag ställde min junior nu som träning, hade som mål ett vg med tur, hunden fick ett ex och kom 3 i konk och jag sken som en sol hela dagen när andra blev sura över ex utan ck. det var 6 juniorer, 3 vg och 3 ex, inget ck, jag var så stolt över min hund, han skötte sig felfritt i ringen och res blev bättre än väntat! vet att han kan få mycket sämre nästa då han växer och jag tycker inte han är spec fin just nu. men vi kör på för kul och träning

fridaaocrazy
2013-09-07 10:09
#6

Älskar denna artikeln!! Min Welsh har helt perfekta linjer och föreldrarna är Champions och släktingar som tävlar i andra länder, Frankrike osv. Ändå har han brant kors, hög panna och vet knappt hur man står i ringen x) Linjerna gör ofta att man har lite för höga förhoppningar och eftersom att han gick så himla bra på sin första utställning så vill man ju att det som just nu är otur ska vända tvärt så att man kan få något fint pris :) Men nu har jag lagt utställning lite på hyllan och fokuserar på Agility som han däremot går bättre i :) Älskar honom enormt mycket och det viktigaste är ju att hunden har kul :)

Det bästa sättet att misslyckas är att inte försöka

Annons:
Jamie+Engla
2013-09-07 20:24
#7

Haha! Bästa minnena är nog en från sofireo där jag fått domarens dommarrosett för dagens bästa handler (vi var sista rasen i ringen)… glad! Hehe Såååå glad jag var över min o englas presentation. Och en i norge, VARJE gång jag kika upp mot domaren fick jag två tummar upp och ett stort leende. . Haha! Såklart BIR och norsk champion med cacib. Glad!!!!! Men även om jag någon (få) gång kommit 2a har jag inte varit ledsen eller besviken.. för just idag var den andra bättre. Engla är lika glad ändå och då kan man inte vara ledsen eller besviken. Engla ÄLSKAR att vara på utställningar ;)

Välkommen till kennel Fashion Star
Medarbetare på Hundutställning

tjoopa
2013-10-07 02:06
#8

Bra artikel 👍

Ställde i sommar min juniorhane uppe i Överkalix och hade innan bestämt mig för att det kvittade hur resultaten blev då jag bara ville ha roligt tillsammans med honom. Enda "målet" för dagen var att det skulle vara roligt! Och oj så bra han gick! Vi hade hur kul som helst och han gick som en dröm 😍 Domaren hon fullkomligt älskade honom trots hans hemska ulliga päls 😉 Vi fick vårat första excellent och ck. I konkurrensklassen gick vi mot ett par championhanar och jag hade helt räknat bort oss, var bara lycklig att vi ens fick gå bland dem andra 😛 Men domaren var tokig i min sötnos och det blev en storskräll - slog championhanarna när vi fick en andraplacering med r-cert! Våran 4e utställning och bara 11 månader gammal ❤️ Stolt och glad matte 😃


[[Boris Sager]]
2013-10-11 13:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Håller med, bra artikel  Och bra svar, tycker jag.🙂

Jag har ställt ut mina hundar massor av ggr under de 30 år som jag vari på hundutställningar.

Vissa hundar vill bara inte visa upp sig och då ska de inte heller ställas ut.

Men de, som gör det! Vilken härlig uplevelse för både hund och utställare.

Vissa hundar har det i sig från valpstadiet, verkar det som. Kul, när man får en sån "ärtig" hund, enligt domaren.

Upp till toppen
Annons: