Annons:
Etiketttävlingar-på-sajten
Läst 10374 ggr
mnihz08
2011-10-09 14:17

Handling - vad handlar det om?

Vad är en handler och vad innebär det egentligen? Mian Sandgren har skrivit om just detta, här kommer lite information baserat på hennes bok "Handling" från 2005.

Ordet handler är ett engelskt ord som syftar på den person som tränar och visar hund på utställning. Handling handlar om att kunna visa hundens bästa sidor och det krävs både känsla och kunnighet om hundens anatomi och mentalitet för att bli en bra handler. I Mia sandgrens bok ”handling att visa hund på utställning” från 2005 skriver hon om både träning inför hundutställningar och hur det går till när utställningsdagen väl är framme. I USA och England är handling ett yrke i sig, medan vi i Sverige inte har samma tradition av att anlita handlers för att visa våra hundar, även om det börjar bli mer vanligt även här. Vill man visa sin hund själv eller utbilda sig vidare i handling, så finns många kurser runtom i Sverige där man kan utställningsträna och lära sig mer om handling.

När du börjar utställningsträna finns många saker du bör tänka på redan innan du börjar. Så som alla aktiviteter du gör med din hund så kräver utställning en kontakt och ett förtroende mellan ägare och hund (eller handler och hund) skriver Sandgren. Enkla kontaktövningar och övrig vardagsträning är en bra start för att få upp kontakten och skapa en bra relation mellan er. Du bör vara på gott humör när du tränar och upplevelsen ska vara positiv och du bör avsluta träningen med något som hunden kan. Träningspass där du ska ställa upp hunden eller låta den stå på ett bord kräver stor koncentration och korta pass ger oftast bättre resultat än om du kör samma övning om och om igen. Detta leder enbart till frustration och kanske också till att upplevelsen av utställningsträningen blir tråkig eller rent av lite obehaglig.

Sandgren skriver om några grundregler som du bör tänka på när du tränar inför en utställning samt inne i ringen. Kopplet bör vara så osynligt som möjligt och matcha hundens färg på bästa sätt. Kopplets ände gömmer du i handen så att kopplet inte slänger utmed din kropp och stör bedömningen eller hundens koncentration. Du kan visa hunden med stramt eller hängande koppel, så länge hunden springer i trav och du har kontroll och hunden håller kontakt med dig. Innan du går in i ringen bör hunden vara uppvärmt och igång så att inga leder är stela och så att hundens (och ditt) humör är på topp. Hunden ska vara i god kondition både i hull, päls och fysik, en trött hund visar sällan sina vackraste sidor. Inne i ringen gäller det också att hålla koll på vad domaren ber dig att göra. Genom att vara uppmärksam och ha ”koll på läget” så visar du också din hund att du är trygg i situationen och detta gör ofta att hunden kan koncentrera sig bättre.

Hur hunden ska stå och varierar väldigt från ras till ras, men du ska ha koll på vad som gäller för din ras och kunna ställa upp hunden snabbt och enkelt och öva hunden på att kunna stå stilla medan domaren känner igenom din hund och gör sin bedömning. Hunden ska kunna tåla att domaren lyfter tassar, kollar tänder, klämmer längs ryggen och nacken och kollar pungen (på hanhundar). Vissa domare är väldigt vänliga och hälsar på både dig och hunden i lugn och ro, medan andra domare går fram och gör sin bedömning utan att låta hunden reagera på vad som händer. Detta kan därför bli tufft för vissa hundar och kräver ofta att du tränat med dina kompisar på just detta. Lycka till med träningen och alla framtida utställningar!Novalies Elvis The king, ägare Malin Nilsson

Annons:
Upp till toppen
Annons: